Światowy Dzień Walki z Cukrzycą obchodzony jest w rocznicę odkrycia insuliny, które zmieniło tę chorobę z nieuleczalnej – w przewlekłą.
Cukrzyca to choroba, do której dochodzi, gdy organizm nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny lub nie potrafi wykorzystywać własnej insuliny w procesie metabolizmu cukrów pochodzących ze spożywanej żywności.
Cukrzyca jest chorobą „podstępną”, a osoby chore na cukrzycę o swoim schorzeniu dowiadują się najczęściej przypadkowo, podczas wykonywania badań związanych z zupełnie innymi chorobami. Cukrzyca nie daje bowiem żadnych niepokojących objawów.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 2014 r. na cukrzycę chorowały na świecie 422 mln osób, a w 2035 r. liczba diabetyków może się zwiększyć do 600 mln. Za kilka lat choroba ta ma być jedną z najczęstszych przyczyn zgonów, oprócz chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów. Najczęstsze przypadki tej choroby to cukrzyca typu 2, nazywana cukrzycą dorosłych, choć coraz częściej chorują na nią także dzieci.
W województwie lubuskim z powodu cukrzycy lekarze podstawowej opieki zdrowotnej w 2018 roku objęli opieką czynną 38 915 osób dorosłych, w tym 10 697 osób leczono insuliną. Ponadto odnotowano 445 dzieci chorych na cukrzycę (najczęściej były to dzieci w wieku 15 – 18 lat).
Pierwsze objawy cukrzycy, często przez pacjentów ignorowane, to: chudnięcie przy dobrym apetycie, wzmożone pragnienie, oddawanie większej niż zwykle ilości moczu, osłabienie, senność. Za cukrzycą może przemawiać również pojawienie się zmian ropnych na skórze oraz stanów zapalnych narządów moczowo-płciowych.
Dwa główne typy cukrzycy:
- cukrzyca typu 1 – osoby cierpiące na cukrzycę typu 1 w ogóle nie wytwarzają własnej insuliny i dlatego, aby przeżyć, muszą przyjmować insulinę w formie iniekcji.
- cukrzyca typu 2 – chorzy na cukrzycę typu 2 stanowią około 90% wszystkich przypadków zachorowań, najczęściej wytwarzają własną insulinę, ale w niewystarczającej ilości lub ich organizm nie jest w stanie jej właściwie wykorzystywać. Osoby chore na cukrzycę typu 2 na ogół mają nadwagę i prowadzą siedzący tryb życia.
Głównym czynnikiem ryzyka wystąpienia cukrzycy jest otyłość – znacznie częściej chorują osoby o nieodpowiedniej do wzrostu i wieku wadze. Ważna jest odpowiednia dieta, bez nadmiaru tłuszczu i cukrów, za to bogata w warzywa i owoce. Lepiej unikać produktów bardzo kalorycznych i wysoko przetworzonych, za to należy zwiększyć swoją aktywność fizyczną. Cukrzycy sprzyjają również używki – zwłaszcza palenie papierosów oraz nadużywanie alkoholu.